Bedømmelse af Fransk Vædder og Lille Tysk Vædder

Efter Europa Standarden.

 

Europastandarden arbejder med en skala der omfatter 7 punkter for alle racer:

  1. Type, kropform og bygning

  2. Vægt

  3. Pels

  4. Racekendetegn                  

  5. Racekendetegn                  

  6. Racekendetegn                  

  7. Plejetilstand

Bortset fra position 2 (vægt), dømmes der med halve point.

For vædderne position 4 – 5 og 6:

4. Hovedbygning

5. Ører

6. Farve og tegning

 

 Jeg vil påstå, at langt de fleste dyr som bliver godt bedømt i Danmark også vil blive godt bedømt efter Europastandarden, der kan dog for visse racer være et lille problem med vægten. Det gælder eksempelvis for Lille Tysk Vædder der i DK må veje fra 3,01 til 4 kg for at opnå max point, medens EU siger fra 3 til 3,5.- men nu ser vi efter min erfaring ikke ret mange der er oppe i den høje ende. Ørelængden er til gengæld den samme i begge standarder, så jeg ser ikke det store problem med den race, hvis blot man er opmærksom på vægten.

Endnu bedre ser det ud for Fransk Vædder, der i DK skal veje 5,51 og op, hvor man i EU siger 5,5 – 9 kg. Vi ser ikke gode væddere i DK der vejer over 9 kg. Ørelængden forlanger EU 38 – 45 cm, hvor vi i DK siger over 36, men her skal vi tage i betragtning at de 36 cm er for et dyr der vejer 4,8 -5,2. medens vi også forlanger 38 for et dyr over 5,51

Når der bedømmes pels i EU, går man meget op i pelsstrukturen, altså at dækhår og uldhår har den rette fordeling (altså står i godt forhold til hinanden). Der tages ikke hensyn til at kaninen er lidt i fæld, hvis blot man kan finde et område, hvor pelsen er i orden.

Suma sumarum: Vær ikke nervøs for at udstille dine kaniner, kom blot frit frem og få meldt nogle væddere til Europaudstillingen den 9. – 11. november 2018 i Herning.

Benny Garly

Lille Tysk Vædder

 

På Nordisk Standardkomite´s møde i Fredrikstad i Norge den 3. oktober 1980 valgte man at optage Lille Tysk Vædder i Nordisk Kaninstandard.

Af referatet fra mødet fremgår det, at den på alle måder – type, kropsform, farver, pels etc. - skal være som en Fransk Vædder.

Dog skal idealvægten med 5 point være fra 2,51 – 3,2 kg og op til 3,5 kg med 4 point. Højere vægt udelukker bedømmelse.

Ørelængden mindst 30 cm og højst 36 cm.

Og ser man på Europa Standarden for Lille Tysk Vædder som gælder i dag, så er maksimal vægten næsten identisk og ørelængden den samme som i 1980, som da den blev optaget i Nordisk Standard.

Nu er vægten med følgende minimum og maksimum skala i Europa Standarden:

2,25 – 2,75 = 8 point

2,75 – 3,00 = 9 point

3,00 – 3,50 = 10 point

Ved Landsudstillingen i Viborg i 2016 gennemgik jeg og noterede vægten. 1/3 var over de 3,5 kg og jeg har noteret alle dyrene fra LU i Svinninge over ca. en  ¼ var over de 3,5 kg som er den Tyske Standard maksimale vægt. At vi har ladet den danske maksimale vægt stige til 4,0 kg er helt ubegribeligt, da racen er opdrættet i Tyskland og konditionerne er fastlagt her.

Det skal bemærkes at alle vinderdyrene havde en vægt på over 3,5 kg i Svinninge, men det er ikke muligt ved Europaudstillingen i Herning i 2018. Lille Tysk Vædder over 3,5 kg får et stort 0!

Så nu skal der udvælges ungdyr med omhu til den største udstilling siden 1985 i Danmark. Dengang var den helt fantastisk!

Mød også talstærkt frem denne gang – og også på LU i Oksbøl! Det bliver et stort udstillings- og jubilæumsår!

Peter Villadsen, Ringkøbing.