Transportkasse til Lille Tysk Vædder.

På de mange udstillinger rundt omkring i landet bliver arrangørerne mødt med et bredt udsnit af transportkasser til at fragte vore dyr frem og tilbage i.

Til den race jeg vil komme med opskrift på transportkasse til her er Lille Tysk Vædder, en race med en idealvægt mellem 3,0 og 4,0 kg.

 Inden man går i gang med at projektere kassen i mål, vægt og materiale er det en god ide at have studeret andre avleres transportkasse for at finde den type der kan passe til den enkelte avler selv.

Hvis der blandt bladets læsere er avlere der vil bygge nyt er der et forslag til en kasse der er godt egnet til racen.

Materialevalg er 6mm birketræs krydsfiner, et kvalitetsprodukt der er limet op med flere lag finer hvilket gør materialet godt både at save, lime og stifte i. Er man usikker på om man kan styre det tynde 6mm krydsfiber kan 9mm også bruges. Begge typer fås i plader der måler 152x152 cm

Der ingen hjørnelister inde i kassen, limen og små dykker 1,4 mm tyk og 35 mm lang kan samle kassen og husk at bor for med et 1mm bor for at krydsfineren ikke flækker.

Der bores 25mm huller til bærehåndtag i siderne med 10 cm afstand og der saves imellem hullerne så der bliver et fornuftigt fingergreb. Pudse med sandpapir til slut.

Kassen males til sidst med en halvblank træ maling hvilket gør kassen nem at vaske af ved klargøring til udstilling.

Her en materiale oversigt.

En bund 35x50 cm.

To sider og et skillerum 35x30 cm.

En bagside 35x50 cm.

En forside nederst 50x20 cm.

En forside øverst 50x6 cm.

Et låg50x35,5 cm.

En forkant liste 48 cm. Lang 25x20 mm.

To hængsler mindre bladhængsler af god kvalitet der monteres med maskinskruer og møtrik

Et lukkebeslag gammeldags sodavandslukker (fås i byggemarkedet)

                                                                                                                                    Ivan Rasmussen

Transportkasse til Fransk Vædder.

Når der skal bygges transportkasse til Fransk Vædder vil jeg foretrække 6mm birketræskrydsfiner, det vil være godt at arbejde i og det giver et præsentabel færdigt resultat.

De stykker finer der skal bruges er beskrevet her med mål.

En bund 60x40 cm.

To sider 40x40 cm.

Et skillerum 40x36,4 cm.

Et bagstykke 61,2x40 cm.

Forstykke for neden 61,2x 20 cm.

Forstykke for oven 61,2x 6 cm.

Et låg 61,2x 42 cm.

Der monteres lister på 25x25 mm. på fire sider under kassens bund, her skrues sider, bagstykke og forstykke forneden i disse lister, dette styrker kassen så den kan løftes forsvarligt.

Det skrues lister i 8 hjørner inde i kassen, gerne lister der er høvlet eller rundet på den kant der er inde i kassen.

Når kassen er samlet med snedkerlim og skruer (3x25) mm. Bores og saves to bærer håndtag, et i hver side, ca. 10 cm. langt og 25 mm. Højt, og husk at pudses alle skarpe kanter med sandpapir.

Der monteres punktsvejset tråd i to åbne huller foran på kassen, dæklister 10x44mm. Forneden og foroven, samt en bredere liste på 20x30 cm. der skel sørge for at der altid kan komme luft ind til dyrene, med rundede, kanter op to sider listen skrues og limes på.

Det monteres to hængsler 50x40 disse monteres med små gennemgående maskinskruer men skiver og møtrik, og et lukkebeslag.

Til slut males kassen udvendig med en maling der indeholder lidt glans, så kan kassen tåle at blive rengjort med en våd klud.

Jeg vil gerne anbefale alle Vædderavlere at transportkasserne en gang inden udstillingssæsonen starter bliver gennemgået, og eventuelt frisker dem op med en let gang maling.

Held og lykke med arbejdet.

                                                                                                                    Ivan Rasmussen